+32 495 570 118

De mijn van Blegny

De mijn van Blegny is één van de vier koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor de bezoekers. De laatste kolen werden hier op 31 maart 1980 bovengehaald. Een bezoek bestaat uit verschillende delen. Je kunt gratis het kleine museum bezoeken of een wandeling maken op de terril. Het interessantst is het bezoek aan de mijn zelf. Samen met een enthousiaste gids daal je met een liftkooi af naar een andere wereld. Ik had het geluk in de voetsporen van Jan van Bogget te mogen lopen. Als 17-jarige daalde hij voor het eerst af in de mijn van Eisden om veel later in de mijn van Blegny een tweede carrière als gids te beginnen. Als ex-mijnwerker weet hij beter dan wie ook hoe het dagelijkse leven van een kompel eruit zag. De zware werkomstandigheden, de gezondheidsrisico’s, de kameraadschap… Samen met 3 andere mijnsites in Wallonïe (Bois du Cazier, Bois-du-Luc en Grand Hornu) is het UNESCO Werelderfgoed.
http://www.blegnymine.be
http://www.koolmijnen.be

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply