+32 495 570 118

Fietsreis door Berlijn (2-8 juli 2023)

Na jaren van renovatie laat het huidige Berlijn opnieuw haar ware gelaat zien: een stad met een rijke geschiedenis en een uitgebreid cultureel aanbod, waarbij het dankzij vele groen en de gezellige atmosfeer dubbel zo aangenaam vertoeven is. Verken deze wereldstad met de fiets!

PROGRAMMA

Zondag 2 juli 2023: vlucht Brussel – Berlijn

We nemen om 09u25 de vlucht naar Berlijn, waar we verwelkomd worden door Lieve Pillen, onze gidse voor de komende week. Transfer naar het centrum van de stad en een eerste verkennend stadsbezoek met de bus. Check-in hotel Grimm’s Potsdamer Platz. De belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie, liggen op minder dan 2 km van ons hotel.

Maandag 3 juli 2023: stadsbezoek centrum Berlijn (+/- 38 km)

Het is hoog tijd om het centrum op onze fiets te verkennen. Via de wijk Tiergarten rijden we naar de Spree. Onderweg passeren we de regeringswijk, de iconische Brandenburgse Poort en het Holocaustmonument van de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Daarna fietsen we over de wereldberoemde ”Unter den Linden” met monumenten zoals het Zeughaus, het oorlogsmonument Neue Wache, het Kronprinzenpalais en de Staatsoper. Een aantal ommetjes leiden ons langs de Gendarmenmarkt, Bebelplatz, het Museuminsel en de Alexander Platz met in de buurt de Fernsehturm en het Rotes Rathaus. Daarna rijden we door de hippe wijk Prenzlauerberg. Er is ook nog tijd om langs het Humbolt Forum te rijden, een museum in een gedeeltelijke replica van het Berliner Stadschloss. We komen ook langs de Nikolaiviertel, het oudste woongebied van Berlijn dat tot in 1990 een deel van Oost-Berlijn was. Avondmaal in het hotel.

Dinsdag 4 juli 2023: Tempelhof, Joods Museum en Kreuzberg  (+/- 35 km)

’s Morgens rijden we over een groene route door de Steglitzwijk naar de voormalige luchthaven Tempelhof. Je kunt er zelfs over de landingsbaan fietsen. Wat later fietsen we naar het Treptowpark waar we het Russisch monument kunnen zien. Via de East-side-galerie (het langste bewaarde stuk van de Berlijnse muur) en de Karl Marx Allee fietsen we naar het Joods Museum en de multicultiwijk Kreuzberg. Het Joods museum, dat de geschiedenis vertelt van het Joodse volk van de middeleeuwen tot aan de holocaust, is gehuisvest in een gebouw dat ontworpen is door de architect Daniel Libeskind. Het is uitgegroeid tot een van de iconen van Berlijn. Via de groene as rijden we terug naar het hotel. Avondmaal in een restaurant vlakbij het hotel.

Woensdag 5 juli 2023: Charlottenburg en het Olympiastadium (+/- 36 km)

Vandaag rijden we naar het befaamde paleis van Charlottenburg en het Olympiastadium. Daarna duiken we het Grunewaldbos in en fietsen via de vele meertjes, de Teufelsberg en de Havelchaussee (die langs de rivier de Havel loopt) terug naar het hotel. Avondmaal in het hotel.

Donderdag 6 juli 2023: stadsbezoek centrum Berlijn (+/- 35 km)

We snuiven vandaag opnieuw wat stadslucht op met een tweede rit doorheen het centrum van Berlijn. We ontdekken het Kulturforum met o.a. de Neue National Galerie, een prachtige gebouw met indrukwekkende collectie van modern kunst. Indien er tijd is, brengen we een kort bezoek. De Potsdamer Platz, ooit het kloppende hart van Berlijn, is jammergenoeg totaal verwaarloosd in de DDR-periode. Tegenwoordig is het een ultramodern geheel van architectonische hoogstandjes. Daarna rijden we verder naar Checkpoint Charlie waar je opnieuw een stukje het muurtraject volgt tot aan de “Topografie des Terrors”, een tentoonstelling over de Gestapo- en SS-terreur. Via Anhalter Bahnhof fietsen we verder naar de Rijksdag. Het gebouw met zijn indrukwekkende koepel kende een bewogen geschiedenis. We genieten er van een fenomenaal uitzicht over de stad. Avondmaal in een restaurant vlakbij het hotel.

Vrijdag 7 juli 2023: Berlijn-Potsdam (+/- 45 km)

Vandaag nemen we opnieuw een duik in de prachtige natuur. Via de meertjes Krumme Lanke en Schlachtensee komen we aan de Wannsee. We rijden over de Schaeferberg, we passeren de brug van Glienicke (ook de ‘spionnenbrug’ genoemd) om zo via het Cecilienhof, bekend van de Conferentie van Potsdam, Potsdam te bereiken. Daar genieten we van wat vrije tijd om uit te rusten of te wandelen door een de parken van Sanssouci of Neues Palais. Daarna fietsen we verder tot in Beelitz, naar de site van het voormalige (en grotendeels verlaten) sanatorium Beelitz. De natuur, geschiedenis en architectuur zijn samengesmolten tot wat sommigen een meesterwerk noemen. Geniet er van een wandeling langs het boomtoppenpad, op zo’n 23 meter hoogte! We nemen de fiets mee op de trein naar het hotel. Avondmaal in het hotel.

Zaterdag 8 juli 2023: Berlijn-Brussel

‘s Ochtends check-out en afgeven van de bagage aan de receptie. Vrije tijd en   mogelijkheid om naar het stadscentrum te gaan per openbaar vervoer. ‘s Namiddags terugkeer naar het hotel voor het oppikken van de bagage. Transfer naar de luchthaven met privébus voor terugvlucht naar Zaventem (vlucht van 18u45).

Wens je geheel vrijblijvend het gedetailleerde programma en de prijs ontvangen? Stuur mij een mailtje: kristien@parkoers.be

 

 

 

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Leave a Reply