+32 495 570 118

In de voetsporen van de Katharen (13 september – 19 september 2020)

De Franse Pyreneeën zijn wondermooi. Deze ongerepte streek kende ook een bijzonder boeiende geschiedenis. Tijdens deze reis – georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen – neem ik jou graag mee op excursie. Ik vertel legendes en verhalen. We verkennen op een rustig tempo de hoogtepunten en we lopen in het voetspoor van de Katharen. Highlights zijn er in overvloed! Denk maar aan de Middeleeuwse stad Carcasonne, Andorra en Coullioure aan de Middellandse Zee. Af en toe ontdekken we ook een geheim plekje, verweg van de platgetreden paden. Een gevarieerde en onvergetelijke reis. We verblijven in het gezellige vakantiedomein L’Espinet in Quillan. Je kunt er genieten van alle faciliteiten, zoals het binnen- en buitenzwembad, de zwemvijver, de wellness,…

Zondag 13 september 2020

We vliegen vanuit Brussel naar Toulouse.  Na een lunch in het gezellige centrum brengen we een kort bezoek aan deze zuiderse ‘roze stad‘. Toulouse is charmant en sfeervol. We bewonderen enkele indrukwekkende monumenten. Daarna rijden we naar ons vakantiedomein in Quillan.

Maandag 14 september 2020

We rijden ’s morgens naar het hart van Katharenland. We starten onze excursie aan het kasteel Queribus, een van de laatste bolwerken van de Katharen.  Vanop de heuvelkam – op een hoogte van +/- 729 meter – overschouw je de vlakte van Roussillon. Het kasteel wordt ook wel ‘de vingerhoed’ genoemd.

’s Middags genieten we van een originele picknick in Cucugnan, vlakbij de molen die beroemd werd dankzij het boek van Daudet. Het is een schilderachtig dorpje met oude straten en kleurrijke huisjes. Wie graag een stukje wandelt, kan tussen de wijngaarden richting Duilhac stappen. Wat verder genieten we van het onvergetelijk uitzicht op het impressionante kasteel Peyrepertuse. Daarna rijden we naar Galamus,  een van de schitterendste natuurverschijnselen uit de streek. Het riviertje Agly sneed hier een diepe kloof uit in de rotsen. We maken een korte wandeling door de kloof. We passeren de kluizenaarswoning uit de 7e eeuw, die vele meters boven de rivier zweeft. Er is ook een kapel, diep verscholen in een grot.

Dinsdag 15 september 2020

Vandaag maken we een grote excursie richting Spaanse Pyreneeën. We rijden richting het kleine vorstendom Andorra, de hoogst gelegen staat van Europa. Andorra is veel meer dan een belastingparadijs. De natuur is er weelderig en de landschappen zijn oogverblindend. ’s Middags eten we in het authentieke Spaanse bergdorpje Os de Civis, waar de tijd lang geleden is blijven stilstaan. Via Bourg-Madame en Font Romeu komen we terug aan in Quillan.

Woensdag 16 september 2020

Het is tijd voor een nieuw hoogtepunt. We bezoeken Carcassonne, de grootste vestingstad van Europa én Unesco Werelderfgoed. Samen maken we een rustige stadswandeling. We bezoeken de kerk en het oude schooltje, een museum dat een beeld schetst van de Franse gemeentelijke scholen uit de 19e en 20e eeuw. We flaneren langs de indrukwekkende vestingmuren met 48 torens en een gracht met 4 toegangspoorten. We komen terug op krachten tijdens de lunch met streekgebonden gerechten in het hart van de stad. Vanzelfsprekend krijg je wat vrije tijd om te shoppen.

In de namiddag houden we nog een korte stop in het ingeslapen dorpje Alet-les-Bains, op een steenworp van Quillan. Er staan prachtige oude stenen vakwerkhuizen. De mystieke ruïnes van de abdij aan de oevers van de Aude worden door sommigen beschouwd als de mooiste ruïnes in Frankrijk. Ik kan ze geen ongelijk geven!

Donderdag 17 september 2020

Het is hoog tijd om andere oorden op te zoeken. We rijden naar Collioure, een schilderachtige visserplaatsje in het uiterste zuiden van Frankrijk. In het charmante dorp snuiven we de geur van de  Middellandse zee op. De pastelkleurige huizen en kleurrijke straatjes zijn bijzonder charmant. Geen wonder dat de impressionist Matisse er ooit neerstreek en ook nu nog veel kunstenaars er hun toevlucht zoeken. Volgens Matisse is de lucht dan ook nergens zo blauw als in Collioure!

We rijden terug via Ille-sur-têt, waar we een korte wandeling maken langs een uniek natuurfenomeen. De door erosie uitgesleten zandsteen lijken met enige verbeelding  ‘schoorstenen van de elfen’ of orgelpijpen.

Vrijdag 18 september 2020

Tijd voor wat rust… en een korte, mysterieuze excursie. We gaan op zoek naar de verborgen schat van Pastoor Saunière in Rennes-le-Chateau. Deze ‘brave’ dorpspastoor vond op het einde van de 19e eeuw ‘iets’ onder het altaar van zijn kerk, waardoor hij plots schatrijk werd. In het kerkje heeft hij heel wat geheime boodschappen verstopt. Geen wonder dat Dan Brown er de mosterd haalde voor zijn Da Vinci Code. Het bezoek aan het museum, de tuin en de villa van de pastoor zijn facultatief.

Het naburige Rennes-les-Bains is gekend voor zijn thermale bronnen met een temperatuur van 33 °C. Ideaal tegen de reuma! We maken een gezellige wandeling langs de rivier. Wie nog wat energie over heeft, kan nog naar ‘Le Fauteuil du Diable’ stappen (20 minuten). We nemen de tijd om op het dorpsplein onder de platanen op een terrasje het dagelijkse leven te overschouwen. Enkele hippies genieten er van een schijnbaar zorgeloos leven.

Zaterdag 19 september 2020

We vertrekken ’s morgens met de bus richting Toulouse. Rechtstreekse terugvlucht naar Brussel

Prijs

 

€ 1015 per persoon in een tweepersoonskamer (studio of huisje voor twee personen) op basis van volpension.

Supplement single kamer : € 96,00

Wil je er graag bij zijn? Stuur mij dan een mailtje: kristien@parkoers.be

Details vind je op de volgende link:

https://www.wandelsportvlaanderen.be/nl/activiteiten/5099/katharenland-franse-pyreneeen-5-06-tem-13-06-2017

 

 

 

 

 

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply