+32 495 570 118

Inleefreis Zuid-Marokko – 11-21 oktober 2020

Beeld je in…  Je wordt wakker in het sprookjesachtige Marrakesh, aan de voet van de Hoge Atlas. Je kuiert bij zonsondergang door de wereldberoemde kasbah van Ait Benhaddou, waar tientallen films opgenomen zijn. Je doorkruist de indrukwekkende Todrakloof en de Vallei van de Draa tot in de Sahara. Deze ontdekkingsreis is een mix van alles wat Marokko te bieden heeft: natuur (indrukwekkende kloven en de onmetelijke woestijn), cultuur, architectuur en niet te vergeten de heerlijke Marokkaanse keuken!

Deze reis in Zuid-Marokko is meer dan zo maar een ‘vakantie’, het is een beleving.

PROGRAMMA

Zondag 11 oktober 2020: vlucht Brussel – Marrakech

We vliegen met een rechtstreekse vlucht op Marrakech (TUI Fly), waar we logeren in Riad Moulay, een kleine riad met een spa, ideaal gelegen aan de rand van de medina. We overnachten er drie nachten.

Onze heerlijke riad in Marrakech
Maandag 12 oktober 2020

Vandaag wordt een dag om niet snel te vergeten. In het stadje Tamesloht, op een steenworp van Marrakech, bezoeken we ‘Art Tissage Tam’, waar prachtig ambachtelijk textiel gemaakt wordt. We gaan ook langs in het ‘Centre Fiers et Forts’, een centrum voor kansarme kinderen dat in 2004 opgericht werd door de Nederlandse Dorine Eijkman. Er worden kinderen opgevangen waarvan de ouders door ziekte, verslaving of armoede niet bij machte zijn om voor hun kinderen te zorgen. Het centrum geeft ze de kans als kind op te groeien en aan een toekomst te bouwen. Het geeft ons een andere kijk op het soms moeilijke leven in deze streek van Marokko. www.centrefiersetforts.com

Daarna rijden we naar de prachtige Ourika-vallei aan de rand van de Hoge Atlas. Na de lunch maken we een wandeling met een lokale gids en bezoeken het kleine berbermuseum. In de vooravond genieten we van de zonsondergang aan de Menara-tuin met zijn magnifieke waterbassin dat krioelt van de karpers.

Dinsdag 13 oktober 2020

Veel mensen dromen van de mysterieuze koningsstad Marrakech, met zijn historische souk, traditionele riads, wirwar aan steegjes, een mix aan Arabische geuren en duizenden kleuren. We ontdekken – samen met een lokale gids – niet alleen de hoogtepunten van de stad, maar ook de verborgen pareltjes. Denk maar aan het sprookjesachtig Bahia Paleis en het magnifieke Joodse kerkhof, een oase van rust in de drukke medina. Ook het onbekende Tiskiwin-museum is een pareltje. Dat is ook het geval met het prachtige Huis van de Fotografie. Na een passage door de wereldberoemde souk vinden we verpozing in de Jardin Secret, een tuin die aangelegd is in islamitische stijl. We wandelen via het Djemaa El Fna-plein – het kloppende hart van Marrakech met muzikanten, slangenbezweerders, verhalenvertellers en waarzegsters – naar de statige Koutoubia-moskee. Dit is één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Woensdag 14 oktober 2020

We starten de dag in schoonheid, met een bezoek aan de prachtige botanische tuin Jardin Marjorelle, ooit eigendom van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Ook het moderne museum van YSL zelf is een niet te missen halte. Zijn oogverblindende collectie staat in schril contrast met de eenvoud van het dagelijkse leven in Marokko.

Een pareltje van Yves Saint Laurent

’s Middags steken we het Atlas-gebergte over via de Tizi ’n Tichka, een onvergetelijke bergpas. In de late namiddag bezoeken we de Kasbah van Telouet, ongekend en onbemind. Maar oh zo mooi! In de vooravond bereiken we het wondermooie Ait Benhaddou, waar we logeren. Deze kasbah – Unesco Werelderfgoed – diende als achtergrond voor talrijke films zoals “The Gladiator” en “Game of Thrones”. We logeren in een riad met zicht op de site.

Aït Benhaddou, wondermooie site
Donderdag 15 oktober 2020

We bezoeken de site van Ait Benhaddou ’s morgens vroeg, zodat we in optimale omstandigheden kunnen genieten van de schoonheid. Daarna rijden we via de Vallei van de Rozen, waar we lunchen op een orginele plek. Net na  Tinerhir, een van de mooiste oases ter wereld, bereiken we de Todrakloof, een uitloper van het Atlas-gebergte met indrukwekkende rotswanden van 300 m hoog. We maken er een wandeling door de oase. We overnachten in hotel Auberge Le Festival, een hotel dat de vorm heeft van een kasteel. Er zijn zowel kamers in de toren als in  grotten, stuk voor stuk verrassend luxueus. www.aubergelefestival-todragorge.com

Prinsheerlijk logeren in de Todrakloof
Vrijdag 16 oktober 2020

De rit tussen de Todrakloof en Zagora is adembenemend mooi. In Alnif stoppen we bij een wereldvermaarde fossielenverzamelaar. Onze rit gaat verder via Tazzarine en Nkob. In de omgeving van Ait Ouazik bewonderen we de eeuwenoude gegraveerde stenen (5.000 jaar voor Christus). Het zijn echte kunstwerkjes met levendige afbeeldingen van krijgers, wapens en dieren. Ze brengen je diep in de wereld van het oude Afrika.

5.000 jaar geschiedenis aan je voeten

In de late namiddag komen we in Zagora aan. De grote karavanen vertrokken hier vroeger richting Timbouktou in Mali. Ze deden er exact 52 dagen over. Arabieren, berbers en Haratin (afstammelingen van slaven) leven hier vreedzaam samen. We verblijven de volgende 3 nachten in de traditionele Riad Lamane. www.riadlamane.com

Timbouktou, 52 dagen dwars door de woestijn
Zaterdag 17 oktober 2020

Vandaag doen we het rustig aan. In de voormiddag maken we een wandeling door de oase en een stukje prewoestijn naar het dorp Amazraou, een mellah waar Joodse ambachtslieden vroeger zilveren sieraden maakten. Zij controleerden de zilverhandel langs deze voormalige karavaanroute. Tegenwoordig zijn het de Berbers die dit ambracht uitoefenen. De ontwerpen komen van traditionele berber-, drawi- en sahrawi-symbolen. Ook Tamegroute is de moeite waard. Het is één van de oudste stadjes in Marokko. We bezoeken een oude koranbibliotheek met eeuwenoude manuscripten. Het gaat veelal over handgeschreven boeken op gazellehuid. Het stadje is ook gekend voor zijn pottenbakkers. Op het plein bevinden zich 7 ovens van 7 pottenbakkers-families. Elke familie heeft 1 oven én een atelier uit leem opgetrokken. Tamegroute is sinds de 11e eeuw ook een religieus centrum, gerelateerd aan de Soefivariant van de Islam. Het is nog steeds een bedevaartsoord voor zieken.

Tamegroute, de laatste plaats voor de woestijn

In de namiddag genieten we van de welverdiende rust in de prachtige tuinen van ons hotel.

Zondag 18 oktober 2020

De Sahara begint op zo’n 90 km van Zagora. We gaan met een 4X4 op verkenning. We lunchen in een tentenkamp. Wie weet, hebben we ook de mogelijkheid om een rit op de rug van een dromedaris te maken.

Een dagje in de woestijn

Maandag 19 oktober 2020

We verlaten Zagora en rijden door de Vallei van de Draa: een prachtige tocht langs dorpjes, moskeeën, eindeloze palmtuinen en imposante bergen. Rond de middag komen we aan in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook vaak gebruikt als locatie voor historische films. We lunchen op het prachtige dakterras van Kasbah des Caid. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

Daarna rijden we naar Hara Oasis, ons hotel in Agdz. Het is een klein paradijs, temidden een oase.  De zonsondergang aan de rivier is onvergetelijk! www.hara-oasis.com

 

Hara Oasis, een onvergetelijk hotel!

Dinsdag 20 oktober 2020

Na het ontbijt rijden we naar Ouarzazate, een welvarend stadje. Je krijgt er vrije tijd om te shoppen of het kleine filmmuseum te bezoeken, waar de tijd is blijven stilstaan. De decors van de films van Cleopatra, de Romeinse keizers, Laurence of Arabia wisselen elkaar vliegensvlug af. Daarna rijden we naar ons hotel, Kasbah Dar Daïf. Voor onze laatste nacht logeren we in een sprookje van 1001 nachtenl! Je kan er vogels observeren, een kookcursus volgen (facultatief), een fiets of een kano huren. Wil je toch liever relaxen? Droom dan weg bij een massage of duik onder in de
hammam… Ook de zonsondergang aan het meer is ook onvergetelijk!

Onze laatste nacht in stijl
Woensdag 21 oktober 2020

Ontbijt en terugrit naar Marrakesh. In de namiddag nog wat vrije tijd in Marrakesh. Retour uit Marrakesh met TUI met vertrek 18u15 en aankomst 23u10 (in Brussels Airport)

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply