+32 495 570 118

Inleefreis Zuid-Marokko
(12-22 oktober 2023)

Beeld je in…  Je wordt wakker in het sprookjesachtige Marrakesh, aan de voet van de Hoge Atlas. Je kuiert bij het ochtendgloren door de wereldberoemde kasbah van Ait-Ben-Haddou, waar tientallen films opgenomen zijn. Je doorkruist de indrukwekkende Todrakloof, de Valleien van de Dadès en de Draa om in de Sahara aan te komen. Deze ontdekkingsreis is een mix van alles wat Marokko te bieden heeft: natuur (indrukwekkende kloven en de onmetelijke woestijn), cultuur, architectuur en niet te vergeten de heerlijke Marokkaanse keuken! Je logeert in kleinschalige, unieke hotels en herbergen, die zorgvuldig geselecteerd zijn. Er wordt rekening gehouden met het niveau van iedereen. Deze reis in Zuid-Marokko is meer dan zo maar een ‘vakantie’, het is een beleving.

PROGRAMMA

Vrijdag 12 oktober 2023: vlucht Brussel – Marrakech

We vliegen net na de midddag met een rechtstreekse vlucht naar Marrakech (Royal Air Maroc), waar we logeren in Riad Moulay, een kleine riad, ideaal gelegen aan de rand van de medina. We overnachten er drie nachten. In de late namiddag snuiven we voor het eerst het dagelijkse leven op in Marrakech. Wie wil kan tot aan het Djemaa El Fna-plein wandelen, het kloppende hart van de stad met muzikanten, slangenbezweerders, verhalenvertellers en waarzegsters.

Zaterdag 13 oktober 2023

Vandaag wordt een dag om niet snel te vergeten. In het stadje Tamesloht, op een steenworp van Marrakech, bezoeken we ‘Art Tissage Tam’, waar prachtig ambachtelijk textiel gemaakt wordt. We gaan ook langs in het ‘Centre Fiers et Forts’, een centrum voor kansarme kinderen dat in 2004 opgericht werd door de Nederlandse Dorine Eijkman. Er worden kinderen opgevangen waarvan de ouders door ziekte, verslaving of armoede niet bij machte zijn om voor hun kinderen te zorgen. Het centrum geeft ze de kans als kind op te groeien en aan een toekomst te bouwen. Het geeft ons een andere kijk op het soms moeilijke leven in deze streek van Marokko.  http://www.eijkmanstichting.nl

 

Daarna rijden we naar de prachtige Ourika-vallei aan de rand van de Hoge Atlas. Na de lunch maken we een wandeling met een lokale gids en bezoeken het kleine berbermuseum. In de vooravond genieten we van de zonsondergang aan de Menara-tuin met zijn magnifieke waterbassin dat krioelt van de karpers.

Zondag 14 oktober 2023

Veel mensen dromen van de mysterieuze koningsstad Marrakech, met zijn historische souk, traditionele riads, wirwar aan steegjes, een mix aan Arabische geuren en duizenden kleuren. We ontdekken – samen met een lokale gids – niet alleen de hoogtepunten van de stad, maar ook de verborgen pareltjes. Denk maar aan het sprookjesachtig Bahia Paleis en het Joodse kerkhof, een oase van rust in de drukke medina. Ook het onbekende Tiskiwin-museum is een pareltje. Dat is ook het geval met het prachtige Huis van de Fotografie. Na een passage door de wereldberoemde souk vinden we verpozing in de Jardin Secret, een tuin die aangelegd is in islamitische stijl. We sluiten de dag af aan Koutoubia-moskee. Dit is één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Maandag 15 oktober 2023

We starten de dag in schoonheid, met een bezoek aan de prachtige botanische tuin Jardin Marjorelle, ooit eigendom van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Ook het moderne museum van YSL zelf is een niet te missen stop. Zijn oogverblindende collectie staat in schril contrast met de eenvoud van het dagelijkse leven in Marokko, dat in het gloednieuwe berbermuseum wordt getoond.

 

In de late voormiddag steken we het Atlas-gebergte over via de Tizi ’n Tichka, een onvergetelijke bergpas. We bezoeken de Kasbah van Telouet, ongekend en onbemind. Maar oh zo mooi! Enkele kamers zijn prachtig gedecoreerd in Andalusische stijl.

In de vooravond bereiken we het wondermooie Ait-Ben-Haddou. Deze kasbah – Unesco Werelderfgoed – diende als achtergrond voor talrijke films zoals “The Gladiator” en “Game of Thrones”. We logeren in een klein paradijs, Le Paradis du Silence.

 

 

Dinsdag 16 oktober 2023

We bezoeken de site van Ait-Ben-Haddou ’s morgens vroeg, zodat we in optimale omstandigheden kunnen genieten van de stilte en de schoonheid. Daarna rijden we naar de Vallei van de Dadès, die doet denken aan een andere planeet: grillige rotsformaties, oude kasbahs, palmvalleien en een bizarre bergpas. Uitrusten kan in de magnifieke tuinen van ons hotel, La Perle du Dades. Wie nog wat energie heeft, kan door de kloof wandelen.

Woensdag 17 oktober 2023

Via Tinerhir rijden we de Todrakloof in, een uitloper van het Atlas-gebergte met indrukwekkende rotswanden van 300 m hoog. We maken er een wandeling door de oase en bezoeken de Heilige Bron. We overnachten in hotel Auberge Le Festival, verweg van de bewoonde wereld. Er zijn zowel kamers in de toren als in grotten, stuk voor stuk verrassend. Tijd om uit te rusten!

Donderdag 18 oktober 2023

De rit tussen de Todrakloof en Zagora is adembenemend mooi. In Alnif stoppen we bij de wereldvermaarde fossielenverzamelaar Mohammed Bouyiri. Samen met hem stappen we in een tuctuc om op zoek te gaan naar trilobieten en rotstekeningen uit het neolithicum.. Het zijn echte kunstwerkjes met levendige afbeeldingen van krijgers, wapens en dieren. Ze brengen je diep in de wereld van het oude Afrika.

In de late namiddag komen we in Zagora aan. De grote karavanen vertrokken hier vroeger richting Timbouktou in Mali. Ze deden er exact 52 dagen over. Arabieren, berbers en Haratin (afstammelingen van slaven) leven hier vreedzaam samen. We verblijven de volgende 2 nachten in de traditionele Riad Lamane. We genieten van de welverdiende rust in de prachtige tuinen van ons hotel.

Vrijdag 19 oktober 2023

De Sahara begint op zo’n 90 km van Zagora. We gaan met een 4X4 op verkenning door het hart van de Marokkaanse Sahara-Woestijn. Onze eerste stop is in Tamegroute, wat in het Berbers ‘laatste plaats voor de woestijn’ betekent. Het is één van de oudste stadjes in Marokko. We bezoeken een oude koranbibliotheek met eeuwenoude manuscripten. Het zijn veelal handgeschreven boeken op gazellenhuid. Het stadje is ook gekend voor zijn pottenbakkers. Op het plein bevinden zich 7 ovens van 7 pottenbakkers-families. Elke familie heeft 1 oven én een atelier uit leem opgetrokken. Tamegroute is sinds de 11e eeuw ook een religieus centrum, gerelateerd aan de Soefivariant van de Islam. Het is nog steeds een bedevaartsoord voor zieken.

We rijden de woestijn in, langs de duinen van Chigaga. Onderweg maken we kennis met het leven zoals het is in de woestijn. Meedogenloos, beklijvend. ‘s middags genieten we van een lichte lunch in een tentenkamp.

Bij valavond genieten we van de zonsondergang boven de woestijnduinen van Tinfou. Tijd om de dag te overschouwen.

Zaterdag 20 oktober 2023

We verlaten Zagora en rijden door de Vallei van de Draa: een prachtige tocht langs dorpjes, moskeeën, eindeloze palmtuinen en imposante bergen. Rond de middag komen we aan in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook vaak gebruikt als locatie voor historische films. We lunchen op het dakterras van Kasbah des Caid. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

 

Daarna rijden we naar ons hotel in Agdz. Wie wil kan samen met een gids te voet door de oase wandelen. Hara Oasis is een klein paradijs. De zonsondergang is onvergetelijk!

Zondag 21 oktober 2023

Na het ontbijt rijden we naar Ouarzazate, een welvarend stadje en hét filmcentrum van Marokko. Wie wil kan ook het kleine filmmuseum bezoeken, waar de tijd is blijven stilstaan. De decors van de films van Cleopatra, de Romeinse keizers, Laurence of Arabia wisselen elkaar vliegensvlug af. We brengen er een bezoek aan de wekelijkse zondagsmarkt. Daarna rijden we naar ons hotel, Kasbah Dar Daïf. Voor onze laatste nacht logeren we in een sprookje van 1001 nachtenl! Je kan er vogels observeren, een kookcursus volgen (facultatief), een fiets of een kano huren. Wil je toch liever relaxen? Droom dan weg bij een massage of duik onder in de hammam…

Maandag 22 oktober 2023

Vroeg ontbijt en terugrit naar de luchthaven van Marrakesh. Rechstreekse vlucht met Royal Air Maroc om 16u10. Aankomst in Brussels Airport om 20u40.

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply