+32 495 570 118

Inleefreis Zuid-Marokko (17-27 oktober 2024)

Beeld je in…  Je wordt wakker in het sprookjesachtige Marrakesh, aan de voet van de Hoge Atlas. Je kuiert bij het ochtendgloren door de wereldberoemde kasbah van Ait-Ben-Haddou, waar tientallen films opgenomen zijn. Je doorkruist de indrukwekkende Todrakloof, de Valleien van de Dadès en de Draa om in de Sahara aan te komen. Deze ontdekkingsreis is een mix van alles wat Marokko te bieden heeft: natuur (indrukwekkende kloven en de onmetelijke woestijn), cultuur, architectuur en niet te vergeten de heerlijke Marokkaanse keuken! Je logeert in kleinschalige, unieke hotels en herbergen, die zorgvuldig geselecteerd zijn. Er wordt rekening gehouden met het niveau van iedereen. Deze reis in Zuid-Marokko is meer dan zo maar een ‘vakantie’, het is een beleving.

PROGRAMMA

Donderdag 17 oktober 2024: vlucht Brussel – Marrakech

We vliegen  met een rechtstreekse vlucht naar Marrakech (Royal Air Maroc), waar we logeren in Riad Moulay, een kleine riad, ideaal gelegen aan de rand van de medina. We overnachten er rwee nachten. In de late namiddag snuiven we voor het eerst het dagelijkse leven op in Marrakech. Wie wil kan tot aan het Djemaa El Fna-plein wandelen, het kloppende hart van de stad met muzikanten, slangenbezweerders, verhalenvertellers en waarzegsters.

Vrijdag 18 oktober 2024

Veel mensen dromen van de mysterieuze koningsstad Marrakech, met zijn historische souk, traditionele riads, wirwar aan steegjes, een mix aan Arabische geuren en duizenden kleuren. We ontdekken – samen met een lokale gids – niet alleen de hoogtepunten van de stad, maar ook de verborgen pareltjes. Denk maar aan het sprookjesachtig Bahia Paleis en het Joodse kerkhof, een oase van rust in de drukke medina. Ook het onbekende Huis van de fotografie en het museum van de vrouw  zijn onbekende pareltje. Na een passage door de wereldberoemde souk vinden we verpozing in de Jardin Secret, een tuin die aangelegd is in islamitische stijl. We sluiten de dag af aan Koutoubia-moskee. Dit is één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Zaterdag 19 oktober 2024

We nemen afscheid van Marrakech en dat doen we in schoonheid, met een bezoek aan de prachtige botanische tuin Jardin Marjorelle, ooit eigendom van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Ook het moderne museum van YSL zelf is een niet te missen stop. Zijn oogverblindende collectie staat in schril contrast met de eenvoud van het dagelijkse leven in Marokko, dat in het gloednieuwe berbermuseum wordt getoond.

Daarna rijden we naar de prachtige Ourika-vallei aan de rand van de Hoge Atlas. Na de lunch maken we een wandeling met een lokale gids. We logeren in familiehotel, een paradijselijk hoekje tussen de Oued Ourika en het Hoge Atlasgebergte.

Zondag 20 oktober 2024

We rijden via de Tizi ‘n Tichka, een onvergetelijke bergpas, naar Telouet. De Kasbah in Telouet is een uniek woestijnkasteel dat in de 19e eeuw door de machtige familie Glaoui werd opgetrokken. Veel beroemdheden kwamen er op bezoek. Enkele kamers zijn gedecoreerd in Andalusische stijl. In de late namiddag komen we aan in Aït-Ben-Haddou, een middeleeuwse, versterkte stad, UNESCO werelderfgoed. Deze ksar diende als achtergrond voor talrijke films zoals ‘The Gladiator’, ‘The Jewil of the Nile’ en ‘Game of Thrones’.

Maandag 21 oktober 2024

’s Morgens gaan we op verkenning in Aït Ben-Haddou. We flaneren door de kasbah. Boven op de heuvel hebben we een geweldig uitzicht op de omgeving. We rijden
via Ouarzazate naar de Vallei van de Rozen. Lunch in K’laat m’Gouna, een onvergetelijke plek. In de late namiddag heck-in hotel La Perle du Dades, omgeven door prachtige tuinen. Er is ook een zwembad. De ideale plek om uit te rusten.

Dinsdag 22 oktober 2024

’s Morgens maken we een wandeling door de Dadèsvallei. Deze vallei doet denken aan een andere planeet: grillige rotsformaties en oude kasbahs. Lunch bij Riad Gabsi in Boumalne. Via Tinerhir bereiken we de Todrakloof, een uitloper van het Atlas-gebergte met roestrode rotswanden van 300 m hoog. De kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door een woeste bergrivier. We verblijven in Auberge Festival Todra Gorge, ver weg van de bewoonde wereld. Het hotel kreeg het label ‘hotel insolite’ (buitengewoon hotel). Er zijn zowel kamers in de toren als in grotten, stuk voor stuk verrassend.

Woensdag 23 oktober 2024

Samen met een lokale gids flaneren we door de dorpstuintjes. We starten aan de Heilige Bron. De legende vertelt dat de bron is ontstaan toen een Maraboet één keer met zijn stok tegen de rots sloeg. Bij de tweede slag vulde de bron zich met vissen. De rit tussen de Todrakloof en Zagora is adembenemend mooi. In Alnif stoppen we bij de wereldvermaarde fossielenverzamelaar Mohammed Bouyiri.

In de late namiddag komen we in Zagora aan. De grote karavanen vertrokken hier vroeger richting Timbouktou in Mali. Ze deden er exact 52 dagen over. Arabieren, berbers en Haratin (afstammelingen van slaven) leven hier vreedzaam samen. We verblijven de volgende 2 nachten in de traditionele Riad Lamane. We genieten van de welverdiende rust in de prachtige tuinen van ons hotel.

Donderdag 24 oktober 2024

De Sahara begint op zo’n 90 km van Zagora. We gaan met een 4X4 op verkenning door het hart van de Marokkaanse Sahara-Woestijn. Onze eerste stop is in Tamegroute, wat in het Berbers ‘laatste plaats voor de woestijn’ betekent. Het is één van de oudste stadjes in Marokko. We bezoeken een oude koranbibliotheek met eeuwenoude manuscripten. Het zijn veelal handgeschreven boeken op gazellenhuid. Het stadje is ook gekend voor zijn pottenbakkers. Op het plein bevinden zich 7 ovens van 7 pottenbakkers-families. Elke familie heeft 1 oven én een atelier uit leem opgetrokken. Tamegroute is sinds de 11e eeuw ook een religieus centrum, gerelateerd aan de Soefivariant van de Islam. Het is nog steeds een bedevaartsoord voor zieken.

We rijden de woestijn in, langs de duinen van Chigaga. Onderweg maken we kennis met het leven zoals het is in de woestijn. Meedogenloos, beklijvend. ‘s middags genieten we van een lichte lunch in een tentenkamp.Bij valavond genieten we van de zonsondergang boven de woestijnduinen van Tinfou. Tijd om de dag te overschouwen.

Vrijdag 25 oktober 2024

We verlaten Zagora en rijden door de Vallei van de Draa: een prachtige tocht langs dorpjes, moskeeën, eindeloze palmtuinen en imposante bergen. Rond de middag komen we aan in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook vaak gebruikt als locatie voor historische films. We lunchen op het dakterras van Kasbah des Caid. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

 

Daarna rijden we naar ons hotel in Agdz. Wie wil kan samen met een gids te voet door de oase wandelen. Hara Oasis is een klein paradijs. De zonsondergang is onvergetelijk!

Zaterdag 26 oktober 2024

Na het ontbijt rijden we naar Ouarzazate, een welvarend stadje en hét filmcentrum van Marokko. Vrije tijd (ook vrije lunch). Wie wil kan ook het kleine filmmuseum bezoeken, waar de tijd is blijven stilstaan. De decors van de films van Cleopatra, de Romeinse keizers, Laurence of Arabia wisselen elkaar vliegensvlug af. Daarna rijden we naar ons hotel, Ecolodge L’Ile de Ouarzazate.

 

Zondag 27 oktober 2024

Vroeg ontbijt en terugrit naar de luchthaven van Marrakesh. Rechstreekse vlucht met Royal Air Maroc. Aankomst in Brussels Airport omstreeks 19 u40.

 

 

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

1 Response

Leave a Reply