+32 495 570 118
Marokko-reisverhaal-Zuid-Marokko

Nieuw: ontdekkingsreis door Zuid-Marokko – oktober 2018

Stel je voor… Je wordt wakker met de Atlantische Oceaan aan je voeten. Je snuift in de oude Spaanse enclave Sidi Ifni een vleugje koloniale grandeur op. Je kuiert door een verlaten oase vlakbij de woestijn en bezoekt een eeuwenoude lemen kasbah. Je geeft je over aan de geuren van kleurrijke souks. Je wandelt rond op een authentieke kamelenmarkt, waar de touaregs hun levende waar aanprijzen. Je maakt een wandeling in het unieke landschap van de Anti-Atlas, het kloppende hart van de Marokkaanse berbertraditie. Je geniet van de onvergetelijke zonsondergang boven de bizarre roze granietrotsen in het keteldal van Tafraoute. Om je reis te eindigen in Taroudant, het ‘kleine Marrakesh’. Deze reis in Zuid-Marokko is meer dan zo maar een ‘vakantie’, het is een beleving.

PROGRAMMA

Woensdag 17 oktober 2018

We klimmen uit de Sousvallei langs een adembenemend mooie weg naar Tafraoute (+/- 1.000 m hoogte). We doorkruisen de Anti-Atlas (of ‘Kleine Atlas’ in het Arabisch), een fascinerend gebergte met roodgekleurde rotsen, diepuitgesneden valleien en oases. We lunchen in de Kasbah van Tizourgane, gebouwd in de XIIIe eeuw. Deze versterkte graanburcht – agadir – telt 200 ruimtes, met leistenen en zonder moortel gebouwd. De kleurrijke deuren zijn heel fotogeniek.

Daarna rijden we naar Tafraoute, het kloppende hart van de Marokkaanse berbertraditie. Na de check-in in Hotel Chez Amaliya bezoeken we het dorpje Oumesnat. Hier staat een van de oudste berberhuizen van de streek, het ‘Maison Traditionelle’. De blinde man des huizes en zijn zoon zorgen voor een warm onthaal. Daarna maken we een wandeling door de Amandelvallei.

Donderdag 18 oktober 2018

Vandaag maken we een 4X4-tocht door de kloof van de Aït Mansour, waar de huizen dreigend tegen de rotsen plakken. De dadelpalmen, olijf-, argane- en vijgenbomen filteren het felle licht. We wandelen door de oase en door een rivierbedding, waar af en toe water in stroomt. Dankzij een ingenieus irrigatiesysteem slaagt men er toch in om wat ‘leven’ te bewaren. ’s Middags worden we in het kleine dorp Gdort verwelkomd door Rachid en zijn vrouw. Zij maken voor ons een couscous. We rijden langs een piste naar de Gorges de Tizrkin, waar we stoppen om het oude, verlaten dorp boven op een heuvel, Hadar, te bewonderen. Het landschap blijft verwonderen, telkens weer. In de late namiddag brengen we een bezoek aan Tafraoute. Er is vrije tijd om de sfeer op te snuiven, en de mogelijkheid om enkele coöperatieven te bezoeken (argane- en tapijten). Tafraoute is ook bekend voor zijn babouches.

Marokko-reisverhaal-Zuid-Marokko Woensdag-11-oktober-2017-Guelmin (1)

Vrijdag 19 oktober 2018

Via de Col de Kerdous rijden we naar Tiznit, een rit van ongeveer 2,5 uren. We houden een theestop in het cafeetje op de Col de Kerdous, van waar we een onvergetelijke uitzicht hebben op de omgeving. In Tiznit worden we rondgeleid door Aby Battah, een Belgische Marokkaan. De wandeling langs de oude stadsmuur brengt ons naar de grote moskee, geïnspireerd op de wereldberoemde moskee van Timbouktou in Mali. We passeren de blauwe bron en nemen de tijd om het zilverwerk in de ‘Souk des Bijoutiers’ te bewonderen.

 

Na de rondleiding, gaan we naar Riad Janoub, een miniparadijs in de oude stad met een schitterende tuin en zwembad, waar we dineren en overnachten.

Zaterdag 20 oktober 2018

We rijden naar Guelmin, de poort naar de woestijn en de stad van de blauwe gewaden. Het was ooit de toegangspoort tot de Sahara en een drukke handelsplaats. De boeren uit de vruchtbare Sousvallei dreven er handel met de nomaden uit het zuiden. Op zaterdag is er in Guelmin een authentieke kamelenmarkt. We nemen een forse duik in het traditioneel dagelijks leven in Zuid-Marokko. Er worden kamelen, geiten en schapen verhandeld en ook heerlijke verse kruiden, vlees, vis, groenten en fruit.

We rijden daarna naar de prachtige oase van Tighmert, waar we lunchen, met zicht op de oase. Met onze privégids, Abdou, wandelen we tussen de palmbomen en langs de irrigatiekanaaltjes naar een eeuwenoude lemen kasbah, tegenwoordig een museum met honderden voorwerpen, de stille getuigen van het zware woestijnleven.

We rijden naar ons hotel in Mirleft, ‘Un Thé au Bout du Monde’. De Franse eigenares Michèle, zorgt voor een hartelijk onthaal. Iedere kamer heeft een dak- en benedenterras. Er is een verfrissend zwembad met zicht op de Atlantische Oceaan!

Zondag 21 oktober 2018

Vandaag bezoeken we Sidi Ifni, een vroegere Spaanse enclave, die in 1969 overgedragen werd aan Marokko. De oude huizen zijn wit geverfd, de deuren en raamkozijnen blauw. De Spanjaarden noemden de stad vroeger Santa Cuz del Mar Pequena. Er wordt een aardig woordje Spaans gesproken. De lokale bevolking supportert ook voor Spaanse voetbalploegen en begroet je soms met ola ipv bonjour. Het koloniale bestuur in Madrid deed minder dan het minimum om de bewoners van het visserstadje een leven te geven. Het bouwde koloniale villa’s voor de plaatselijke besturen èn een kabelbaan, met één betonnen voet pal in de ondiepe zee, om boten te laden en te lossen. Hier starten we de dag. De ‘oude haven’ is een indrukwekkend stukje industriële archeologie. We zien de oude, zwevende wagons en de vervallen pilaren in de zee. Goederen en passagiers werden vroeger met een kabelspoor aan land gebracht. Indrukwekkend! Toeristen komen hier niet. Een vleugje avontuur is meegenomen.

Sidi Ifni téléphérique

We flaneren in het centrum van Sidi Ifni door de oude Spaanse wijk: het consulaat, de vuurtoren, het stadhuis, de vroegere kerk, een mooi hotel,… Prachtige stukjes art deco.  Met wat geluk wil de burgemeester van Sidi Ifni de deuren van de oude Spaanse ‘Cine Avenida’ voor ons openen. Deze cinema stond jarenlang leeg en wordt nu gerestaureerd.

Onze volgende halte is in Legzira, wereldberoemd voor zijn arches. In september 2016 is de grootste arche ingestort door erosie. Gelukkig is de mooiste arche er nog steeds. Op het strand van Lagzira zijn er enkele kleine cafeetjes, een pleisterplek voor de Marokkanen uit de buurt. De sfeer is er nog altijd authentiek. Er wonen ook mensen in eenvoudige huisjes onder de rotsformaties. We wandelen ongeveer 1 km op het strand, voetjes in het zand of in de zee…. De arche is adembenemend mooi! Onderweg maak je kennis met de couleur locale. Het is ook mogelijk om met een quad tot aan de arche te rijden.

Zondag-7-oktober-2017- Lagzira, wereldberoemd voor zijn arches

Maandag 22 oktober 2018

Vandaag genieten we van een rustige dag. ’s Morgens bezoeken we Mirleft, in de jaren zeventig een flower-power dorp. De tijd is er blijven stilstaan. Op maandag is er een souk, waar vooral mannen de verkoop & inkoop doen. We flaneren langs de hoofdstraat met zijn prachtige arcades en leuke winkeltjes. Een thee drinken op een van de terrassen en ondertussen het leven op straat observeren is op zich al een hele belevenis.

Daarna rijden we naar Arbaa Sahel (11 km), een plek waar de tijd nog meer is blijven stilstaan dan in Mirleft. De oude souk, in 1930 gebouwd door de Fransen, lijkt zo uit een filmdecor geknipt. Eenzaamheid en authenticiteit troef. Hier komen geen toeristen (behalve wij natuurlijk ☺). Een unieke ervaring!

In de namiddag zijn er verschillende activiteiten mogelijk: zwemmen, lezen, rusten, een lange wandeling langs de kliffen, paardrijden langs de zee, parapente (duosprong), quad,… Iedereen kan deze namiddag zelf invullen.

Dinsdag 23 oktober 2018

We rijden naar Taroudant (+/- 2 uren), een levendig marktstadje met imposante stadswallen. Deze stad wordt ook ‘Klein Marrakech’ genoemd. Dit is het centrum van de vruchtbare Sousvallei, waar groenten en fruit welig tieren. De stad ligt fantastisch tegen de bergtoppen van de Hoge Atlas. De  schilderachtige souks en pleinen hebben iets ‘betoverend’, voor wie zich door de charme laat inpalmen. We maken een wandeling in de voetsporen van Mustafa, onze gids. We beklimmen de muren van de omwalling. Daarna stappen we naar het paleis van Farah Diba. Daarna is het hoog tijd om bij te komen bij een theetje of fruitsapje op het grote plein met verhalenvertellers, slangenbezweerders, waterdragers,….  Het is ook mogelijk om een deel van de wandeling te vervangen door een koetstocht.

Het is een klein uurtje rijden naar Villate Limoune, waar we in de late namiddag aankomen. Dit modern hotel ligt in een uitgestrekt domein met een bananenplantage, hectares sinaas-appelbomen, een grote biologische tuin, een mini-zoo en bovenal prachtig ingerichte kamers. We genieten van een overheerlijk diner onder de sinaasappelbomen.

Vrijdag-13-oktober-2017 hotel

Woensdag 24 oktober 2018

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven. Het hotel ligt op een twintigtal minuten van de luchthaven.

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

3 Responses
  1. Joos Theo

    Is er nog plaats voor 2 flinke oudjes en wat kost de reis ?Gebeuren de verplaatsingen in Marokko per autobus.
    Theo & Wally Joos (Tolo…)

Leave a Reply