+32 495 570 118

Nieuw parcours door Zuid-Marokko – 11-21 oktober 2019

Beeld je in…  Je wordt wakker in het sprookjesachtige Marrakesh, aan de voet van de Hoge Atlas. Je kuiert bij zonsondergang door de wereldberoemde kasbah van Ait Benhaddou, waar tientallen films opgenomen zijn. Je doorkruist de indrukwekkende Todrakloof en de Vallei van de Draa tot in de Sahara. Deze ontdekkingsreis is een mix van alles wat Marokko te bieden heeft: natuur (indrukwekkende kloven en de onmetelijke woestijn), cultuur, architectuur en niet te vergeten de heerlijke Marokkaanse keuken!

Deze reis in Zuid-Marokko is meer dan zo maar een ‘vakantie’, het is een beleving.

PROGRAMMA

Vrijdag 11 oktober 2019: vlucht Brussel – Marrakech

We vliegen met een rechtstreekse vlucht op Marrakech, waar we logeren in Riad Moulay, een kleine riad met een spa, ideaal gelegen aan de rand van de medina. We overnachten er drie nachten.

Onze heerlijke riad in Marrakech
Zaterdag 12 oktober 2019:

Vandaag wordt een dag om niet snel te vergeten. We rijden naar Tamesloht, op een steenworp van Marrakech. We bezoeken er ‘Art Tissage Tam’, waar prachtig ambachtelijk textiel gemaakt wordt. We gaan ook langs in het ‘Centre Fiers et Forts’, een centrum voor kansarme kinderen dat in 2004 opgericht werd door de Nederlandse Dorine Eijkman. Er worden kinderen opgevangen waarvan de ouders door ziekte, verslaving of armoede niet bij machte zijn om voor hun kinderen te zorgen. Het centrum geeft ze de kans als kind op te groeien en aan een toekomst te bouwen. Het geeft ons een andere kijk op het soms moeilijke leven in deze streek van Marokko. www.centrefiersetforts.com

Daarna rijden we naar de prachtige Ourika-vallei aan de rand van de Hoge Atlas. Na de lunch maken we een wandeling met een lokale gids en bezoeken het kleine berbermuseum.

De vallei van Ourika
Zondag 13 oktober 2019

Veel mensen dromen van de mysterieuze koningsstad Marrakech, met zijn historische souk, traditionele riads, wirwar aan steegjes, een mix aan Arabische geuren en duizenden kleuren. We ontdekken de hoogtepunten van de stad met een lokale gids. Zo is het Djemaa El Fna-plein het kloppende hart van Marrakech met muzikanten, slangenbezweerders, verhalenvertellers en waarzegsters. De statige Koutoubia-moskee is één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog. Ook de 12de-eeuwse Ben Youssef Medersa is hoogtepunt. Het is één van de grootste koranscholen van Marokko, en tevens een mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout. De Sa’adische graven zijn laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie. Verpozing kunnen we vinden in Bahia, een sprookjesachtig paleis met tuinen of het Menara-paleis met een prachtig bassin dat krioelt van de karpers.

Het idyllische Menarapaleis
Maandag 14 oktober 2019

We starten de dag in schoonheid, met een bezoek aan de prachtige botanische tuin Jardin Marjorelle, ooit eigendom van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Het gloednieuwe museum herbergt heel wat schatten.

Een pareltje van Yves Saint Laurent

Iets voor de middag steken we het Atlas-gebergte over via de Tizi ’n Tichka, een onvergetelijke bergpas, om zo in het wondermooie Ait Benhaddou aan te komen, waar we logeren. Deze kasbah – Unesco Werelderfgoed – diende als achtergrond voor talrijke films zoals “The Gladiator” en “Game of Thrones”. We bezoeken de site in de late namiddag, zodat we in optimale omstandigheden kunnen genieten van de schoonheid en de zonsondergang.

Aït Benhaddou, wondermooie site
Dinsdag 15 oktober 2019

Vandaag rijden we via Tinerhir, een van de mooiste oases ter wereld, naar de Todrakloof, een uitloper van het Atlas-gebergte met indrukwekkende rotswanden van 300 m hoog. We maken er een wandeling naar de Heilige Bron. We overnachten in hotel Auberge Le Festival, een hotel dat de vorm heeft van een kasteel. Er zijn zowel kamers in de toren als in  grotten, stuk voor stuk verrassend luxueus. www.aubergelefestival-todragorge.com

Prinsheerlijk logeren in de Todrakloof
Woensdag 16 oktober 2019

De rit tussen de Todrakloof en Zagora is adembenemend mooi. In Alnif stoppen we bij een wereldvermaarde fossielenverzamelaar. In de omgeving van Tazzarine, in het dorp Ait Ouazik, ligt een van de grootste openluchtrotssites van Marokko. De site, die dateert van 5.000 jaar voor Christus, is gelegen op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht over de vallei. De gegraveerde stenen zijn echte kunstwerkjes. De levendige beelden van krijgers, wapens en dieren brengen je diep in de wereld van het oude Afrika. We kunnen er enkel geraken met een 4X4 (facultatief). We lunchen ‘Chez l’Habitant’.

5.000 jaar geschiedenis aan je voeten

In de late namiddag komen we in Zagora aan. De grote karavanen vertrokken hier vroeger richting Timbouktou in Mali. Ze deden er exact 52 dagen over. Arabieren, berbers en Haratin (afstammelingen van slaven) leven hier vreedzaam samen. We verblijven de volgende 3 nachten in de traditionele Riad Lamane. www.riadlamane.com

Timbouktou, 52 dagen dwars door de woestijn
Donderdag 17 oktober 2019

Vandaag doen we het rustig aan. We doen een kleine uitstap in de omgeving van Zagora. In het dorp Amazrou is een mellah waar ambachtslieden zilveren sieraden maken. Het ambacht was vroeger het domein van de Berbers en Arabische Joden. Zij controleerden de zilverhandel langs deze voormalige karavaanroute. De ontwerpen komen van traditionele berber-, drawi- en sahrawi-symbolen. Ook Tamegroute is de moeite waard. Het is één van de oudste stadjes in Marokko. We bezoeken een oude koranbibliotheek met eeuwenoude manuscripten. Het gaat veelal over handgeschreven boeken op gazellehuid. Het stadje is ook gekend voor zijn pottenbakkers. Op het plein bevinden zich 7 ovens van 7 pottenbakkers- families. Elke familie heeft 1 oven én een atelier uit leem opgetrokken. Tamegroute is sinds de 11e eeuw ook een religieus centrum, gerelateerd aan de Soefivariant van de Islam. Het is nog steeds een bedevaartsoord voor zieken.

Tamegroute, de laatste plaats voor de woestijn

In de namiddag genieten we van de welverdiende rust in de prachtige tuinen van ons hotel.

Relaxen in de tuin van Riad Lamane
Vrijdag 18 oktober 2019

De Sahara begint op zo’n 90 km van Zagora. We gaan met een 4X4 op verkenning. We lunchen in een tentenkamp. Wie weet, hebben we ook de mogelijkheid om een rit op de rug van een dromedaris te maken.

Een dagje in de woestijn

Zaterdag 19 oktober 2019

We verlaten Zagora en rijden door de Vallei van de Draa: een prachtige tocht langs dorpjes, moskeeën, eindeloze palmtuinen en imposante bergen. Rond de middag komen we aan in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook vaak gebruikt als locatie voor historische films. We lunchen op het prachtige dakterras van Kasbah des Caid. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

Daarna rijden we naar Hara Oasis, ons hotel in Agdz. Het is een klein paradijs, temidden een oase.  De zonsondergang aan de rivier is onvergetelijk! www.hara-oasis.com

 

Hara Oasis, een onvergetelijk hotel!

Zondag 20 oktober 2019

Na het ontbijt rijden we naar Ouarzazate, een welvarend stadje. Je krijgt er vrije tijd om te shoppen en te lunchen. Daarna rijden we naar ons hotel, Ksbah Dar Daïf. Je kan er (facultatief) een kookcursus volgen. Heb je het graag iets sportiever? Dan kan je een mountainbike of een kano huren. Toch liever relaxen? Droom dan weg bij een massage of duik onder in de hammam… www.dardaif.ma

Onze laatste nacht in stijl
Maandag 21 oktober 2019

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven. We checken in voor een rechtstreekse vlucht naar Charleroi, waar we in de loop van de namiddag aankomen.

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord