+32 495 570 118

Op stap in de zandzee van Stambruges

Picardisch Wallonië is een ietwat onbekende streek in de provincie Henegouwen. Toch heeft deze regio heel wat troeven, zeker voor de wandelaar. Het is een cocktail van beboste heuvelflanken, lieflijke dorpen, eindeloze rijen knotwilgen en heerlijke streekproducten. Een fantastische streek om te verkennen!

Om het leven van de wandelaar te vergemakkelijken, heeft Picardisch Wallonië (WAPI) een leuke wandelbox ontworpen. Je vindt in de box maar liefst 31 gedetailleerde en mooi geïllustreerde kaarten, handig om mee te nemen op je tocht. Je kan de box bestellen op www.wapishop.be.

Ik trok mijn wandelschoenen aan en ging op verkenning in het bos van Stambruges, op een boogscheut van het Kasteel van Beloeil. In dit bos is een vleugje magie nooit ver weg is. Het woud vormt immers het decor voor legendes en verhalen uit lang vervlogen tijden. Zo waagden veel vrouwen zich vroeger ‘s avonds tot op de plaats “l’Ottée des fées”. Ze legden er hun vuile was neer. Raar maar waar, de feeёn zorgden er voor dat tegen de volgende ochtend alles weer proper was. Ik had mijn was niet meer, maar wel een rugzakje met een picknick. Vooral het natuurreservaat ‘Mer de Sable’, een unicum in ons land, is prachtig! Deze zandzee was ooit de visvijver van de prinsen van Ligne was. De heren gingen vanuit hun kasteel in Beloeil graag op jacht. En dat niet alleen op herten maar ook op karpers. Later trok het water zich terug en begon de vijver te verzanden. Inmiddels groeien er unieke heideplanten en is de zandzee voor zijn historische en botanische waarde opgenomen in het patrimonium van Wallonië. Het is een walhala voor natuurliefhebbers die uitzonderlijke planten, insecten en vogels willen observeren.

Magisch wandelen

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply