+32 495 570 118

Reisverslag Baai van Napels

Onze culturele rondreis in de buurt van Napels was een topper. We genoten met volle teugen van de lentegeuren en kleuren maar evenzeer van de archeologische pareltjes zoas Pompeï, Herculaneum, Oplontis en Paestum. Stof genoeg voor een uitgebreid reisverslag!

25 mei 2023: bezoek Napels

Na een uitgebreide lunch maken we een wandeling door het monumentale centrum. De Galleria Umberto I is een historische winkelgalerij die genoemd is naar de Italiaanse koning Umberto I. Na de busrit naar de Vomeroheuvel – het hoogste punt van Napels – bezoeken we het kartuizerklooster Certosa di San Martino.  We genieten er van een prachtig uitzicht op de stad en de Vesuvius.

26 mei 2023: de Amalfikust

De daguitstap brengt ons naar de Amalfikust, de mooiste kustlijn van Italië. Onze Napolitaanse chauffeur, Luigi, blijkt al snel een rasacteur te zijn. De spannende bergrit leidt ons naar het stadje Amalfi. De Sint Andreaskathedraal en het kloosterpand uit de 13de eeuw zijn pareltjes. De Moorse invloeden doen ons aan het Alhambra in Granada denken. We varen tot in Maiori waar Luigi ons oppikt voor al weer een mooie bergtocht. In Ravello hebben we het gevoel te zweven tussen de hemel en de zee. Na een lekkere lunch in een bergrestaurant bezoeken we  de tuinen van Villa Rufolo met een uitzonderlijk vergezicht. Geen wonder dat Wagner zich hier in zijn nopjes voelde!

27 mei 2023: Pompeï

Pompeï bezoeken is een must. Dat blijkt al snel… In het begin van onze wandeling door de mooie site is het drummen. Er zijn toevallig vandaag 5 cruiseschepen aangemeerd in Napels. Dankzij onze sympathieke gids Carlo zoeken we al snel rustiger oorden op. In 79 na Christus werd Pompeï door een enorme wolk lavastof, asregen en puimsteenneerslag bedolven. Deze vulkanische storm raasde een hele dag over de stad heen en heeft uiteindelijk de stad bedolven onder een massa van 6 tot 7 meter hoog. De recente archeologische opgravingen geven de site nog een extra cachet. Na de middag bezoeken een aantal mensen Sorrento. Anderen genieten van een welverdiende siësta en een authentiek terrasje aan de haven van Torre del Greco.

28 mei 2023

We starten de dag in Herculaneum, UNESCO Werelderfgoed sinds 1998. Op de warme augustusdag in het jaar 79 begaven de binnenwanden van de vulkaan het. Er kwam een golf van kokende lava en modder vrij die de stad onder een laag van 20 meter als een gulzig monster opslokte. De dikke modderlaag vormde als het ware een vacuüm deksel, waardoor alles wat er in werd “opgesloten” zeer goed bewaard gebleven is.

Daarna rijden naar de archeologische site van Oplontis. We bezoeken de Villa van Poppaea, het luxueuze stulpje van Nero’s tweede vrouw Sabina Poppaea. Na zoveel cultuur is het tijd voor een wijndegustatie en lekker eten. Tegen de hellingen van de Vesuvius liggen op zo’n 450 m hoogte boom- en wijngaarden. De grond is hier erg vruchtbaar, een ideale voedingsbodem voor de beroemde Lacrima Christi-wijn.

De moedigen onder ons beklimmen daarna de Vesuvius. De grauwe reus die zich met zijn dubbele top verheft boven de Golf van Napels is de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland (op de eilanden heb je ook nog de Etna en de Stromboli). In 1991 werden 7.900 ha van de flanken uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

29 mei 2023

Vandaag kuieren we door het oude Napels. Deze stad vol contrasten is chaotisch en authentiek. Er is geen plaats voor grijstinten. Je houdt van Napels of je haat de stad. We bezoeken de grafkapel van de Prinsen van San Severo met het ongelooflijk mooie beeldhouwwerk van de gesluierde Christus. Tijdens onze vrije tijd wandelen we langs de kunstenaarsateliers van de traditionele “presepe napoletano”. De paus staat er broederlijk naast de voormalige koningin van Engeland en Maradona. Napolitanen en kerststallen, het is iets bijzonders. In het barokke klooster van Santa Chiara vallen de beschilderde majolica-tegels op. Op de betegelde banken zie je verschillende taferelen. Enkele tonen het alledaagse leven buiten het klooster, waardoor de nonnen toch met een been in de buitenwereld zaten. Daarna struinen we door het Sanita district, het hart van het ware volkse Napels, met een bezoek aan het Palazzo dello Spagnuolo en het Palazzo San Felice. Hoog tijd om wat energie op te doen in een plaatselijke taverne! We krijgen een vrije namiddag. Sommigen bezoeken het archeologisch museum, andere nemen de metro om een glimp op te vangen van het mooiste metrostation ter wereld, Toledo.

30 mei 2023

Vandaag wordt een ontspannen dagje. We varen naar Capri met de Jetfoil. Al van oudsher spreekt Capri, het piepkleine eilandje voor de kusten van Napels, tot de verbeelding. Van Romeinse keizers tot flamboyante 19e eeuwse industriëlen, artiesten en schrijvers… allemaal waren ze verknocht aan het eiland, dat al snel een reputatie als decadent vakantieoord voor de superrijken verwierf. We nemen eerst een minibusje naar Capri. Door de smalle wegjes banen we ons een weg naar de tuinen van Augustus, een van de grootste publiekstrekkers van Capri. Het is een mooie tuin met lekkere geuren, sculpturen en bankjes. Je hebt er een overweldigend uitzicht op de Faraglioni-rotsen en op het kronkelende Krupp-wegje. Het uitzicht op de Punta Tragara is een gedroomde postkaart.

Na de lunch rijden we naar Anacapri, nog hoger gelegen en vooral veel rustiger dan Capri. De Romeinse keizers Augustus, Tiberius en Nero kwamen hier de winter doorbrengen. We wandelen naar de beroemde Villa San Michele van Axel Munthe, een Zweeds geneesheer, filantroop en auteur. De villa dateert uit de 19de eeuw. We genieten van de tuinen en de stilte. De sfinx kijkt uit over de baai, wij ook. Er is nog tijd voor een boottochtje rond het eiland. Een uurtje lang heerlijk ontspannen met de haren in de wind en de blik op oneindig!

31 mei 2023

Vandaar trekken we oostwaart, naar Paestum. De unieke Dorische tempels van Neptunus, Ceres en Hera zijn de best bewaarde Oud-Griekse tempels ter wereld. Paestum was in de oudheid een belangrijke Griekse stad. De naam was toen Poseidonia, ter ere van de god van de zee Poseidon. De stad  – gelegen op een strategisch gunstige plek aan de monding van de rivier de Sele – groeide snel. In de 5e en 6e eeuw voor Christus kende Poseidonia zijn bloeperiodeTegenwoordig is het een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. We lunchen op een buffelboerderij. En of die verse kaas en lokale wijn smaakt!

Onze laatste avond zit boordevol verrassingen: een quiz en een collage van onze reis. Genoeg stof om nog lang na te genieten!

1 juni 2023
Terugvlucht naar Zaventem.

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply