+32 495 570 118

Reisverslag Jordanië (21 maart – 29 maart 2023)

En of Jordanië een fascinerend land is en onze reis helemaal top was! We namen een duik in de eeuwenoude geschiedenis. We snoven de Romeinse en Byzantijnse cultuur op, we ontdekten de christelijke en islamitische invloeden, het indrukwekkende Petra, 2000 jaar geleden uit de rotsen gehouwen door de Nabateeërs… We lieten ons meedrijven op de tonen van de Dode Zee en we gingen op verkenning in de Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld.

22 maart 2023

Onze eerste dag brachten we door in de hoofdstad Amman. ’s Morgens bezochten we de Koning Abdullah moskee met zijn prachtige blauwe koepel van 35 meter diameter en de Citadel. Hoogtepunten hier zijn de Tempel van Hercules en het Ummayad-paleis. Na een heerlijke maaltijd in de kleurrijke Rainbow-wijk, bezochten we het nieuwe Jordan Museum. De topstukken zijn papyrusfragmenten van de roemruchte Dode Zee-rollen met teksten uit het Oude Testament.

 
23 maart  2023

In Umm Qays, de antieke Grieksromeinse stad Gadara, hadden we een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei, het meer van Tiberias en de Golanhoogte. In de namiddag stond een bezoek aan de antieke stad Jerash op het programma. Jerash lag ooit aan een van de oudste handelsroutes ter wereld. Omdat de stad eeuwenlang verborgen lag onder een dikke laag zand, zijn de monumenten wonderwel bewaard. Tijdens de Romeinse periode werden er twee theaters, verscheidene tempels, kerken, een marktplaats en badhuis gebouwd. Een topbezoek!

24 maart  2023

Het was even rijden naar de woestijnkastelen, die plots opdoemen in de eindeloze landschappen. Starten deden we in Al-Kharanah, ooit een karavanserai of rustplaats voor handelaren die met hun kamelen rond trokken. Wat verder ligt Qasr Amra, UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de badruimtes en het ingenieus watersysteem spreken vooral de kleurrijke fresco’s tot de verbeelding. Na een wandeling door het natuurgebied Azraq Wetlands, traden we in de voetsporen van Lawrence of Arabia. Hij was samen met Prins Feisal in het Qasr Al Azraq-kasteel gekazerneerd tijdens de Arabische Opstand

25 maart  2023

Na het ontbijt trokken we zuidwaarts naar Mount Nebo. Op deze plek liet Mozes ooit het Beloofde Land zien aan de Israëlieten. Mount Nebo is ook bekend voor zijn magnifieke Byzantijnse mozaïeken. Daarna reden we verder naar Madaba. In de de Grieks-Orthodoxe Sint-Joriskerk is de oudste kaart van Palestina afgebeeld, een wegenkaart van het Heilige Land met alle bijbelse plaatsen. Je herkent de Jordaan met bruggen en veerbootjes en de Dode Zee, waar de vissen rechtsomkeer maken. In de namiddag bezochten we het 12e-eeuwse kruisvaarderskasteel van Kerak, strategische gelegen.

26 maart  2023

Petra was voor ons allemaal het absolute hoogtepunt van onze reis. Na een ochtendwandeling door Little Petra bezochten we het Grote Petra. Jammer genoeg regende het in de voormiddag. Gelukkig verscheen in de namiddag het zonnetje. De sprookjesachtige ‘Roze Stad’ werd 2.000 jaar geleden gebouwd door Nabateeërs, die hun paleizen, tempels en tombes uithouwden uit de woestijnzandsteen. Deze magische plek is UNESCO Werelderfgoed en sinds 2007 één van de nieuwe zeven nieuwe wereldwonderen.

 

27 maart  2023

‘s Ochtends trokken we naar de Wadi Rum, de woestijn die wereldberoemd werd door Lawrence van Arabië. In tegenstelling tot veel andere woestijnen is Wadi Rum veel meer dan alleen een zandwoestijn. Het is een ruig landschap met grote rotsformaties van zandsteen. Wadi Rum heeft niet voor niets de bijnaam ‘The Valley of the Moon’. We gingen op verkenning met open jeeps. Een gedeelte van het traject kon afgelegd worden op de (hoge) rug van een dromedaris.

Na deze avonturen reden we naar het laagste punt op aarde, de Dode Zee, 420 meter onder zeeniveau. Door het zoutgehalte van 33% kunnen er geen vissen of andere dieren leven. De waterspiegel daalt alarmerend snel (1 meter per jaar). Dit komt door verdamping en door het aftappen van Jordaanwater voor de industrie, de landbouw en huishoudelijk gebruik. De zee zou in 2050 opgedroogd kunnen zijn. Er wordt gewerkt aan een kanaal dat water vanuit de Rode Zee moet aanvoeren. We genoten van een prachtige zonsondergang.

28 maart  2023

We ontdekten pas ’s morgens hoe mooi en groots ons Mövenpick-hotel is. Hoog tijd voor een stevige modderbeurt… en dan maar drijven op de olieachtige Dode Zee.

Na een overheerlijke lunch bezochten we Bethanië aan de Jordaan, de plek waar Jezus gedoopt werd door Johannes De Doper. De plek heet in het Arabisch Bait-al-‘uyun of ‘Plaats van de onderdompeling’. De grens met Israël ligt letterlijk op een steenworp. Op 2 februari 2023 werd Bethanië door Unesco in Parijs erkend als werelderfgoed.

29 maart  2023

In de voormiddag trokken sommigen naar de lokale markt. Kwestie van nog wat inkopen te doen voor het thuisfront. En dan was het tijd om afscheid te nemen van dit spectaculaire land. Met een koffer vol ervaringen om niet snel te vergeten!

 

 

Vraag mijn hulp bij je reisplannen!

Related Posts

Leave a Reply